Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Nadnica, cijena, profit

Karl Marx

Kategorija:  Politička ekonomija



Nadnica, cijena, profit

Nakladnik:  IZVORI


Stranice:  96

Uvez:  meki

Format:  14 x 22,50 cm


Kataloški broj:  8921

ISBN:  978-953-203-328-1


Cijena:  9.00 €

Internet cijena:  8.10 €   


Ocjena nakladnika:  4.50

Ocjena korisnika:  4.60 ( ukupno glasova: 5 )


Broj pregleda knjige:  5709


Opis:
Ova knjiga je lako razumljiv sažetak glavnog Marxovog djela te se danas smatra „džepnim Kapitalom“, prikladnim za sve one koji nemaju vremena ili volje udubljivati se u Marxovu ekonomsku teoriju. Preveo Žarko Vodinelić.



Knjiga sadrži predavanje koje je Marx održao u Londonu 1865., a daje jednostavan i lako razumljiv sažetak njegovog glavnog djela te se danas smatra „džepnim Kapitalom“, prikladnim za sve one koji nemaju vremena ili volje udubljivati se u opsežno kapitalno djelo Marxove ekonomske teorije. A sadašnji povampireni kapitalizam iznova dokazuje koliko je Marxova raščlamba odnosa kapitala i rada i dalje aktualna kao i prije stoljeće i pol.



Gotovo su nas uspjeli uvjeriti: povijest je završena, kapitalizam – na opće zadovoljstvo – predstavlja konačan oblik društvene organizacije, “ideološka pobjeda desnice”, a samo nekoliko nepopravljivih sanjara još uvijek trese zvečku neke druge budućnosti.

No došao je financijski potres 2008. Daily Telegraph piše: “13. listopada 2008. ostat će u povijesti kao dan kad je britanski kapitalistički sustav priznao svoj neuspjeh.” Povijest se ponovno otvara...



Ako uronimo u Marxa, naići ćemo na mnoga otkrića. Rečenice napisane prije stoljeće i pol kao da govore o nama danas. Primjerice: “Iz činjenice da je financijska aristokracija diktirala zakone, vodila upravljanje državom, raspolagala svim uspostavljenim vlastima, dominirala javnim mnijenjem podacima i preko tiska, vidimo kako se u svim sferama, od dvora pa sve do zadnje krčme, ponavlja ista prostitucija, ista bezočna laž, ista žeđ za bogaćenjem, ne preko proizvodnje, nego vještim oduzimanjem bogatstva drugih...” Marx je ovdje opisao stanje u Francuskoj uoči revolucije 1848.

Imamo se nad čime zamisliti.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service