Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Mediji i mladi
Prevencija ovisnosti o medijskoj populaciji

Zlatko Miliša, Mirela Tolić, Nenad Vertovšek

Kategorija:  Mediji



Mediji i mladi

Biblioteka:  -/-


Stranice:  208

Uvez:  tvrdi

Format:  16 x 24 cm


Kataloški broj:  516

ISBN:  978-953-7015-47-3


Cijena:  14.00 €

Internet cijena:  12.60 €   


Ocjena nakladnika:  4.50

Ocjena korisnika:  4.00 ( ukupno glasova: 1 )


Broj pregleda knjige:  7092


Opis:
Knjiga o utjecaju javnih medija na mlade generacije i o tome kako smanjiti izloženost mladih uglavnom nepedagoškim porukama koje im stiže s komercijaliziranim medijima. To je na argumentima utemeljeno znanstveno djelo, no pisano publicističkim stilom, pa je važno svima, od roditelja do studenata novinarstva, medija ili masovnog komuniciranja.



Ova knjiga popunjava prazninu u znanstvenim analizama odnosa mladih i medija. Do sada objavljena djela domaćih znanstvenika tom su problemu pristupali uglavnom parcijalno. Autorska trojka dala je opširni znanstveno-teorijski okvir u kojem se mogu uočiti zakonitosti djelovanja medija, mogućih manipulacija i zloporaba djece. Posebno je značajno određenje medijske pedagogije, medijskih kompetencija te uloge medija u kreiranju slobodnog vremena mladih. Ovo je vrijedno djelo koje će naići na snažne reakcije u javnosti, jer je tema vrlo značajna i izaziva brojne kontraverze.

Dinamičan rast i sve brže umnožavanje informacija, procesi informatizacije i novi mediji koji su svima dostupni, predstavljaju danas složene izazove s kojima se moramo suočiti, posebice u području odgoja i obrazovanja. Knjiga Mediji i mladi namijenjena je nastavnicima i učiteljima, roditeljima i mladima. Ima ambicioznu zadaću da osvijetli neke bitne segmente odnosa između medija i mladih, poklanjajući pri tome posebnu pozornost sve većim mogućnostima manipulacije potrebama mladih. Valja odmah spomenuti da tu nije riječ o nekom apstraktnom, diskurzivnom razmatranju tog odnosa, već o jednom konzistentnom nizu kvalitetno eleboriranih osnovnih problema medijske pedagogije. Prije bismo mogli reći da je pred nama jedan kvalitetan problemski tekst koji svojim pristupom i stilom prezentira i solidno argumentira iznesena stajališta i medijsko-pedagoške ideje.

Knjiga se odlikuje jasnim i prepoznatljivim autorskim stilom koji počiva na provjerenim i točnim činjenicama te na originalnoj i zanimljivoj znanstvenoj analizi. Autori su ukazali na vrijednosti analize medija te takvom interpretacijom pružili novi, suvremen pogled na ulogu medija u odgoju mladih.

Evo naslova samo nekoliko nasumce odabranih poglavlja knjige,od ukupno pedesetak:

- Kad fikcija nadvlada stvarnost

- Samo loša vijest je dobra vijest

- Medijsko nasilje u obliku reality showa

- Nasilje u medijima i nasilni mediji

- Kad je poželjno ono što imaju drugi

- Listovi za tinejdžere i odgojne poruke

- Moralni relativizam i medijska socijalizacija

- Uloga medija u kreiranju slobodnog vremena mladih

Premda je knjiga MEDIJI I MLADI znanstveno djelo, pisana je zanimljivim publicističkim stilom (osim samo nekoliko stručnih poglavlja iz medijske pedagogije) te jasno i argumentirano poručuje čitatelju u čemu je problem, zašto nastaje i kako popraviti stanje. Knjiga završava rezultatima jednog originalnog istraživanja na reprezentativnom uzorku osnovnoškolaca u Zadru, koje je kulminiralo projektom „Deset dana bez ekrana“ (svibanj 2008.).



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service