Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Meteori golim okom

Nikola Biliškov

Kategorija:  Astronomija



Meteori golim okom

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  227

Uvez:  tvrdi

Format:  16 x 24 cm


Kataloški broj:  3231

ISBN:  978-953-7015-48-0


Cijena:  16.00 €

Internet cijena:  14.40 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  3.50 ( ukupno glasova: 2 )


Broj pregleda knjige:  5879


Opis:
Knjiga je posvećena dobroj staroj vizualnoj metodi promatranja, metodi u kojoj nam nije potrebna nikakva instrumentacija, osim naših očiju.


U predaji mnogih naroda zovu iz se „zvijezde padalice“ (krivo), no kod nas se nazivaju još i „nebeske krijesnice“ (lijepo i ispravno) i proletuše. Dakako, riječ je meteorima, tim glasnicima iz svemira koji nas stalno podsjećaju da Zemlja plovi kozmičkim morem pa pokupi putem svemirsko kamenje, kao što pomorci dožive da im slete na palubu ribe poletuše.

Ako vas zanimaju te nebesko-astronomske pojave, ako zavolite te blještave razgovore Zemlje i svemira pa poželite i sustavno promatrati i proučavati meteorske tragove, kako to već čine mnogi mladi amateri astronomi, tada je ovo prava knjiga za vas. Knjige kakvu još nismo imali na hrvatskome jeziku.

Sadrži dva dijela.U prvom dijelu knjige obrađeni su sami meteori. Tu se prati povijest te nebeske pojave. Prvo je poglavlje zato posvećeno mitologiji. Tu je, naravno, obrađena i povijest meteorske astronomije u Hrvatskoj.

Drugi dio knjige počinje s poglavljem "Promatranje meteora", gdje je iznesena "kuharica", tj. kako promatrati, što zapisivati (snimati na diktafon ili slično), sto činiti kad nam iznad glava bijesni meteorska oluja, kako preživjeti na promatranjima pri temperaturama daleko ispod nule itd. itd. 

U nekoliko dodataka naći ćete kako se računa longituda Sunca, lokalno zvjezdano vrijeme, naučit ćete se prebacivati iz Gregorijanskog u Julijanski kalendar, naći ćete tu i osnove sferne trigonometrije. Onda slijedi tablica meteorskih potoka (s njihovim karakteristikama, koje trenutno vrijede) pa poligoni za određivanje granične magnitude. Prava knjiga te vrste ne bi bila potpuna bez indeksa, tako da je opremljena i time, a svako poglavlje prati i opširna bibliografija.

Mislimo da će ova knjiga biti dobar izvor informacija svima koji se žele ili se već bave meteorima. Početnicima to može služiti kao udžbenik, amaterima kao priručnik i kao inspirativno štivo za daljnji rad na meteorima, a i profesionalci će tu naći dosta duhovne hrane za sebe.



O knjizi su rekli:



Promatranje meteora jedna je od najjednostavnijih i najlakših metoda uvođenja djece i odraslih u svijet znanosti i prirodnih pojava. Meteori su fascinantan i još nedovoljno istražen prirodni fenomen koji potiče ljudsku, a pogotovo dječju, maštu i očaranost prirodom. Knjiga Nikole Biliškova koncipirana je tako da je mogu koristiti početnici bez predznanja astronomije koje naprosto zanima što su to meteori i kako nastaju, ali i svi, čak i profesionalci, koje zanima stručnija razina fizikalne pozadine meteora. 

dr. sc. Dejan Vinković, Institute for Advanced Studies, Princeton

 

Knjiga precizno i detaljno opisuje najvažnije aspekte meteorske astronomije te predstavlja jedinstveno djelo na području Hrvatske i šire regije. Vjerujem da će objavljivanje ove knjige pomoći sadašnjim meteorskim astronomima da svoj amaterski entuzijazam podignu na znanstvenu razinu, ali i motivirati mnoštvo novih, prvenstveno mladih, promatrača te im predočiti znanstvenu metodu kroz kompletno i zabavno štivo.  

dr. sc. Silvija Gradečak, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge 



Pojava knjige o jednom veoma specifičnom, ali multidisciplinarnom području kao što je meteorska astronomija je hvalevrijedan događaj i to ne samo u hrvatskom edukacijskom prostoru. Učenjem znanstvene metode kroz ovu knjigu ne odgaja se tek astronom, već osoba otvorena uma koja će koristiti znanstvenu metodu, a imat će i poseban pogled na svijet oko sebe... što je i najveći mogući kompliment ovoj knjizi! 

Korado Korlević, Znanstveno-edukacijski centar Višnjan

 

Ne samo da ova knjiga popunjava veliku prazninu u popularno-znanstvenoj literaturi, već je to i daleko najkompletniji priručnik kako za amatere, tako i za profesionalne astronome koji se bave ovim područjem. Autor si je dao truda ne samo da temeljito opiše modernu amatersku meteorsku astronomiju, već je iscrpno opisao povijest ovog znanstvenog područja, počevši od drevnih mitova i legendi vezanih uz meteore i njihove popratne pojave, pa sve do  razvitka moderne znanosti o meteorima. 

dr. sc. Željko Andreić, Rudarsko-geološko naftni fakultet, Sveučilište u Zagrebu 



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service