Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Umijeće življenja
Iz kuta jednog ekologa

Mladen Šolić

Kategorija:  Ekologija



Umijeće življenja

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  Luč


Stranice:  330

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  15 x 24 cm


Kataloški broj:  5061

ISBN:  978-953-203-388-5


Cijena:  22.00 €

Internet cijena:  19.80 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  5.00 ( ukupno glasova: 2 )


Broj pregleda knjige:  5922


Opis:
Umijeće življenja je fascinantna priča o natjecanjima, sukobima, suradnjama, lukavstvima, nesmiljenostima, prilagođavanjima, bezobzirnostima, brižnostima, o strategijama kojima se koriste živa bića da zadrže svoju vrstu u mozaiku života. Nastala je iz pera jednog ekologa, pisana svima razumljivim jezikom, Umijeće življenja je uzbudljivo štivo o ponašanju vrsta, od kukaca do sisavaca. Ova knjiga je priča o najvećoj epopeji živog svijeta pred kojom blijedi sve drugo. Zašto lav koji zavlada skupinom ubija sve mlade iz ranijeg legla? Zašto su neke ribe u početku života mužjaci, a kasnije ženke? Zašto mužjak bogomoljke nudi sebe kao obrok ženki kao protuuslugu za parenje? Zašto gazela u neposrednoj blizini lava izvodi visoke skokove umjesto da pobjegne? Sva ova neobična ponašanja, kao i brojna druga, imaju svoje objašnjenje koje možete naći u ovoj knjizi.

Nastala iz pera jednog ekologa, pisana svima razumljivim jezikom.To je mnogodimenzijska pozornica prirode oko nas, s isprepletenim radnjama i s nebrojenim izvođačima. Zaokupljeni su umijećem življenja, kao i svi njihovi, a time i naši, predci već milijardama godina.

Zlatno pravilo svake vrste glasi: proslijediti gene u nove naraštaje. Oni koji u tome uspiju, oni opstaju. Njihovi geni su im podarili umijeće življenja dovoljno dobro da prežive i prenesu gene u vrijeme nakon smrti jedinke.

Sve vrste koje danas žive na Zemlji ili su na njoj živjele tijekom nekih ranijih razdoblja njene 4,5 milijarde duge povijesti imale su nešto zajedničko – ovladale su umijećem življenja. Umijeće življenja podrazumijeva uspješnost u dvjema vještinama – preživljavanju i razmnožavanju, jer samo ova kombinacija vještina osigurava ostvarivanje krajnjeg cilja – prosljeđivanje vlastitih gena u budućnost. Za uspjeh u preživljavanju i razmnožavanju ne postoji samo jedan recept. Različite vrste su razvile različite strategije, prilagodbe i ponašanja kako bi ostvarile cilj. Te su strategije u ponašanju ponekad toliko čudne, neobične i neobjašnjive da nadilaze našu maštu.

Skloni smo neobična bića (po izgledu i ponašanju) tražiti u drugim galaktikama, ali ona su svuda oko nas. Ponašanje koje donosi uspjeh biti će evolucijski podržano ma kako neobično, čudno, na prvi pogled nelogično, a ponekad morbidno ili jezivo bilo.

Zašto lav koji zavlada skupinom ubija sve mlade? Zašto ptica veličine vrapca ima rep dugačak pola metra i zbog toga jedva leti? Zašto su neke ribe u početku života mužjaci, a kasnije ženke? Zašto mužjak bogomoljke nudi sebe kao obrok ženki kao protuuslugu za parenje, a neke se majke na sličan način nude djeci? Zašto neki organizmi žele da ih njihov predator što lakše uoči, pa su u tu svrhu obojeni živim bojama? Zašto neka jedinka pristaje čitav život pomagati drugima u podizanju potomaka, a sama se nikada ne razmnožava? Zašto gazela u neposrednoj blizini lava izvodi visoke skokove umjesto da pobjegne? Sva ova neobična ponašanja, kao i mnoga druga, imaju svoje objašnjenje koje možete potražiti u ovoj knjizi. Napokon, premda to nije tema ove knjige, neke analogije i usporedbe s ljudskim ponašanjem bilo je nemoguće izbjeći.



Knjiga ima ilustracije crno bijele i u boji.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service