Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Osveta Geografije

Robert D. Kaplan

Kategorija:  Geopolitika



Osveta Geografije

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  Izvori sutrašnjice


Stranice:  336

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  13 x 24 cm


Kataloški broj:  5065

ISBN:  978-953-203-404-2


Cijena:  24.00 €

Internet cijena:  21.60 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  -- ( ukupno glasova: 0 )


Broj pregleda knjige:  6408


Opis:
Knjiga trenutno nije dostupna.
Knjiga podnaslova „Što nam zemljovid svijeta otkriva o budućim sukobima i i borbi protiv sudbine“ oštroumna je analiza kako prostorne koordinate neke države ili regije oblikuju njen povijesni hod nekoć, sada i kako će djelovati i ubuduće.
Kaplan analizira regiju po regiju, povezujući povijesnu i suvremenu
perspektivu, te tako stvara znanstveno utemeljeno, zanimljivo i
informativno štivo koje vrijedi upoznati, slagali se s autorom ili ne.U svojoj provokativnoj, zapanjujućoj knjizi Robert D. Kaplan, autor bestselera Monsun/Monsoon i Balkanske sablasti/Balkan Ghosts, iz sasvim izuzetne perspektive baca pogled na svjetska previranja i otkriva što mogu očekivati kontinenti i zemlje diljem svijeta.
U Osveti geografije Kaplan se nadovezuje na spoznaje, otkrića i teorije velikih geografa i geopolitičkih mislilaca iz bliske i daleke prošlosti te se osvrće na središnje točke u povijesti, a zatim baca pogled unaprijed na svijet u svim njegovim mijenama. Kaplan ponire u povijest glavnih žarišta tako što im analizira klimu, topografiju i udaljenost od drugih problematičnih zemalja. Na primjer, iz ruske su stepe s njezinom nemilosrdnom klimom i oskudnim raslinjem izniknuli tvrdokorni ljudi, dok su nacistički ideolozi potpuno izobličili geopolitiku, procjenjujući da bi velika njemačka država mogla progutati prostore koje su obuhvaćali Britanski Imperij i Sovjetski Savez.
Autor primjenjuje tako stečene spoznaje na današnje krize u Europi, Rusiji, Kini, na Indijskom potkontinentu, u Turskoj, Iranu i arapskom dijelu Srednjeg istoka. Rezultat je sveobuhvatno tumačenje sljedećeg ciklusa sukoba na cijelom euroazijskom prostoru. Zanimljivo je da se budućnost može razumjeti u kontekstu temperature, raspodijeljenosti teritorija i drugih materijalnih odrednica. Kina je u stanju prehraniti samo 23 posto svoga pučanstva, jer je samo sedam posto njezine zemlje obradivo, a u zadovoljavanju svojih potreba za energijom, mineralima i metalima okreće se zemljama poput Burme, Irana i Zimbabvea, te je stoga u političkom sukobu sa Sjedinjenim Američkim Državama.
Ova je važna knjiga sjajan odgovor onima koji tvrde da će globalni trendovi prevladati geografiju. Ona otkriva kako bezvremenske istine i prirodne činjenice mogu pomoći u sprečavanju prijetećih katastrofa u ovome stoljeću.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service