Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Veličanstvena matematika
Od Pitagore do 57. dimenzije u riječi i slici, više od 250 prekretnica iz povijesti matematike

Clifford A. Pickover

Kategorija:  Matematika



Veličanstvena matematika

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  528

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  18,5 x 21,05 cm


Kataloški broj:  5069

ISBN:  978-953-203-469-1


Cijena:  48.00 €

Internet cijena:  43.20 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  5.00 ( ukupno glasova: 1 )


Broj pregleda knjige:  1112


Opis:
Matematikom su prožeta sva znanstvena područja. Ona je u temeljima objašnjenja boja Sunčevih zalazaka, arhitekture naše mozga, istraživanja subatomske kvantne čudnovatosti ili najudaljenijih galaktika. Matematika kao egzaktna i primijenjena znanost, filozofija te kulturološka i obrazovna dimenzija svakodnevnice vječna je u svojem stalnom nadograđivanju. Brojne je umjetnosti čovjek stvarao tijekom povijesti: likovnu, glazbenu, pjesničku i književnu, govornu i glumačku, plesnu, kazališnu i filmsku, računalnu i mnoge druge, ali možda je najduhovnija umjetnost kojoj se moramo najviše čuditi - matematika! Ona nas uči kreativnom i apstraktnom razmišljanju. Ona je jednostavno VELIČANSTVENA MATEMATIKA!

U ovoj knjizi autor nas vodi na putovanje kroz oko 250 postignuća u razvoju matematike, kroz najvažnije formule i matematičke pojmove, od „mravljeg daljinomjera“ starog 150 milijuna godina do računalno stvorenih fraktala i traganja za novim dimenzijama. Sve je kronološki složeno, sažeto objašnjeno te popraćeno odgovarajućim ilustracijama u boji. Dakako, nisu preskočeni ni antički mislioci, od Pitagore i Euklida, pa do najznačajnijih suvremenih matematičara. I matematičarki, od drevne Hipatije iz Aleksandrije do Emmy Noether i njezinog teorema o simetrijama u fizici.

Naši mozgovi, koji su se razvili u doba kad smo u afričkim savanama bježali pred lavovima, možda još nisu sazreli za prodor kroz beskrajni veo stvarnosti oko nas. Trebat ćemo matematiku, prirodne i društvene znanosti, računala, ali i književnost i cijelu umjetnost, da odmaknemo taj veo. Svima koji su odlučili pročitati, ili barem ovlaš prolistati ovu knjigu o znanstvenoj i kulturnoj baštini, želimo da sagledaju u njoj međuveze, da se upoznaju s razvojem matematičkih ideja te se otisnu na beskonačno more mašte.

Knjiga za sve, za učenike, studente, profesore, inženjere, “kvizaše”, ljude raznih struka koji trebaju ili vole matematiku. Jer, ne morate biti matematičar da biste bili zadivljeni ljudskom prirodnom inteligencijom koja nas je usmjeravala na povijesnome putu matematike. Sve do sada, uključivo i umjetnu inteligenciju u nastajanju.

Knjigu je preveo i dopunio prof. dr. sc. Darko Veljan, redovni profesor u trajnom zvanju



“Velika ljubav dr. Pickovera prema matematici te njegovo strahopoštovanje pred njenim tajnama prožima sve stranice ove predivno ilustrirane knjige koja zavređuje svoju cijenu.” (Martin Gardner).

„Pickover umuje o područjima iza naše poznate stvarnosti“ (The New York Times)

„Pickover je jedan od najkreativnijih originalnih mislilaca današnjice“ (Journal of Recreational Mathematics)

„Ne mogu zamisliti nikoga tko ne bi bio oboren s nogu Pickoverovim knjigama“ (Arthur C. Clarke)



Clifford A. PICKOVER jedan je najpoznatijih promicatelja znanosti u svijetu. Doktorirao je na sveučilištu Yale na odjelu za molekularnu biofiziku i biokemiju. Suradnik je u brojnim znanstvenim časopisima. Objavio je dosad više od 50 knjiga od kojih je “Strast za matematikom” objavljena i kod nas (Izvori, 2012.).



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service