Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

MOĆ i RAT
Moć kao sustav podčinjavanja, dominacije i ratne destrukcije

Fahrudin Novalić

Kategorija:  Esejistika



MOĆ i RAT

Biblioteka:  -/-


Stranice:  184

Uvez:  tvrdi

Format:  17 x 25 cm


Kataloški broj:  8305

ISBN:  953-7015-23-8


Cijena:  19.00 €

Internet cijena:  17.10 €   


Ocjena nakladnika:  4.50

Ocjena korisnika:  4.00 ( ukupno glasova: 2 )


Broj pregleda knjige:  5088


Opis:
Knjiga ima Predgovor, Uvod, osam poglavlja: Moć i podčinjavanje, Moć i dominacija, Predrasude u interkulturnom komuniciranju, Predrasude i ratni zločini, Janusovo lice međunarodne zajednice, Svi malobrojni narodi mogu postati Čečeni, Rat kao najradikalniji oblik destrukcije, Implicitni rat; te Zaključak i Sažetak, Literaturu, Kazalo osobnih imena, Kazalo pojmova, O autoru.

Sadržaj, Zaključak i Sažetak prevedeni su na engleski jezik.

U knjizi je učinjen povijesni, sociologijski i politologijski pristup fenomenu moći, psihologijski, posebno psihoanalitički pristup predrasudama i općenito psihopatologiji ljudske destruktivnosti, kulturološka i komunikološka analiza manipulacije ljudskim ponašanjem, te analiza ciljeva rata i općenito analiza međunarodnih odnosa.

Svi su ti pristupi komplementarni u cilju ukazivanja na prirodu i svrhu rata kao zločina po sebi. Posebnu pozornost Novalić poklanja implicitnom ratu – trajnom obilježju (nad)nacionalnih i međunarodnih odnosa. Osnovni sadržaj rata kao oružanog sukoba čini oružana borba, ali on uključuje i nevojne – implicitne oblike, sredstva i metode ratovanja, kao što su politički, diplomatski, ekonomski, pravni, moralni, psihološko – propagandni, ideološki, medijski; sveukupni kulturalni oblici, sredstva i metode. Riječ je o prikrivanju stvarnih aktivnosti i namjera legalnim aktivnostima i namjerama koje su nasilne i često subverzivne. Njima se ostvaruju različiti interesi moćnih međunarodnih i (nad)nacionalnih subjekata.

Osim ostalog, knjiga ukazuje na prevladavanje uzroka i posljedica rata; na nužnost spoznaje predispozicija čovjekove agresivnosti i dominantnosti; na nužnost demonopolizacije oligarhijskih središta (nad)nacionalne i međunarodne moći; na nužnost izgradnje svjetskog etosa – minimalnog etičkog konsenzusa u kontekstu interkulturne komunikacije i novih oblika društvenosti; na nužnost izgradnje istinske demokracije, odgovorne slobode, nenasilja i kulture mira kao protuteža doktrini sukoba civilizacija, preventivnoga rata i rata uopće.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service