Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Lipi naš Zagreb

Radomir Milišić

Kategorija:  Esejistika



Lipi naš Zagreb

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  100

Uvez:  meki

Format:  20 x 14 cm


Kataloški broj:  4444

ISBN:  978-953-203-327-4


Cijena:  7.00 €

Internet cijena:  6.30 €   


Ocjena nakladnika:  4.00

Ocjena korisnika:  4.50 ( ukupno glasova: 2 )


Broj pregleda knjige:  5010


Opis:
Autor u knjizi raščlanjuje poziciju i ulogu Zagreba u Hrvatskoj te smatra da projekt „Zagreb hrvatska metropola treba redizajnirati“. Posebno spominje HRT preko koje se, mišljenja je on, favorizira kajkavština. Smatra da treba razmisliti o razmještanju nekih državnih institucija izvan Zagreba.



Politički, kulturni i gospodarski utjecaj grada Zagreba na državne institucije, ali i medije koji stoluju u Zagrebu, sporan je diskriminirajući, smatra autor. To se, kaže, naročito očituje u radu Hrvatske radiotelevizije na kojoj se favorizira kajkavština, a zanemaruju ostali hrvatski govori. Netrpeljivost prema Dalmatincima, Hercegovcima, Bosancima, Ličanima, ali i šire prema hrvatskom selu i provinciji očituje se, smatra autor, u izrugivanju i karikiranju njihovih običaja i ponašanja te promicanju stereotipa kako su samo kajkavci „pravi“ Zagrepčani, iako je pedeset posto Zagrepčana nekajkavskog podrijetla.

Istodobno, Republika Hrvatska troši u Zagrebu golema financijska sredstva koja iznose godišnje približno milijardu eura. Ovakva pozicija Zagreba velika je privilegija za grad te traži odgovornost za čitavu državu, smatra autor.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service