Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Otprilike različito

Janko Valand

Kategorija:  Esejistika



Otprilike različito

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  -/-


Stranice:  308

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  24,5 x 17 cm


Kataloški broj:  5519

ISBN:  978-953-203-337-3


Cijena:  20.00 €

Internet cijena:  18.00 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  5.00 ( ukupno glasova: 1 )


Broj pregleda knjige:  4052


Opis:
Parafrazirajući naslov knjige Umberta Eca Otprilike isto, knjiga Otprilike različito bavi se, najkraće rečeno, propitkivanjem smisla biblijskog tumačenja svijeta, onako kako piše „crno na bijelo“ u raznim prijevodima Svetog pisma i drugim religijskim tekstovima. Zahvaljujući autorovoj erudiciji i znanju mnogih jezika u knjizi nam se otkriva, ponekad do suza smiješna, ljudska naivnosti u prihvaćanju dogmi bez razmišljanja.
Parafrazirajući naslov knjige Umberta Eca Otprilike isto, knjiga Otprilike različito bavi se, najkraće rečeno, propitkivanjem smisla biblijskog tumačenja svijeta, onako piše „crno na bijelo“ u raznim prijevodima Svetog pisma i drugim religijskim tekstovima. Zahvaljujući autorovoj erudiciji i znanju mnogih jezika, u knjizi nam se otkriva, ponekad do suza smiješna, ljudska naivnosti u prihvaćanju svega bez razmišljanja. To je knjiga je za svakoga tko vjeruje u dobrotu, zdrav razum i ljepotu. istine.
Otprilike različito svjedoči kako je dostatno tek zrno zdrave znatiželje
da se pokrene lavina istine i razumijevanja. Autor ukazuje na činjenicu da stvari najčešće nisu onakve kakve - iz kojekakvih i koječijih razloga - mislimo da jesu, već da su onakve kakve stvarno jesu.
Knjiga ima svakojakih, za razne (intelektualne) uzraste, ukuse i svjetonazore. No ima i onih knjiga nad knjigama, istina rijetkih, koje bi trebao pročitati svatko tko razmišlja o svijetu i sebi u njemu. Njihovu tematiku je teško opisati jednom rečenicom. Pročitajte ih. Udahnite ih. Uduhnute ih duhom. Umujte ih umom. I shvatit ćete zašto su vrijedne čitanja i uživanja u njima.
S Otprilike različito dobili smo jednu takvu knjigu nad knjigama, da parafraziramo i biblijsku (Salamonovu) Pjesmu nad pjesmama. Takav se zaključak nameće svakome tko uloži malo vremena za čitanje Valandove knjige. I bi nagrađen autorovim vrckavim sintezama, tezama i antitezama. I bi obogaćen njegovim otkrićima u prašumama dogmi, gluposti, prostodušnosti. I bi razveseljavan njegovim britkim zaključivanjem koja ne režu do krvi već do sokova života.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service