Knjižni klub IZVORI
Trnjanska cesta 64
10000 Zagreb

flowerflowerflower

Trenutno se nalazite na
Knjiga

Krojenje života

Mladen Šolić

Kategorija:  Ekologija



Krojenje života

Nakladnik:  IZVORI

Biblioteka:  Luč


Stranice:  236

Uvez:  Tvrdi uvez

Format:  15 x 24 cm


Kataloški broj:  5066

ISBN:  978-953-203-450-9


Cijena:  18.00 €

Internet cijena:  16.20 €   


Ocjena nakladnika:  5.00

Ocjena korisnika:  -- ( ukupno glasova: 0 )


Broj pregleda knjige:  3237


Opis:
Krojenje života treća je knjiga svojevrsne ekološke trilogije (prethodne dvije su Ljepota različitosti i Umijeće življenja) kojom nas autor uvodi, i vodi, iskusnom rukom poznavatelja u očaravajuću tapiseriju Zemljine biosfere koje smo i mi dio. Premda toga ponekad nismo dovoljno svjesni.
U ovoj je knjizi ekologija predstavljena kao znanost o krojenju života, a priroda kao velebna krojačnica u kojoj je danonoćno uposleno brojno osoblje, među njima i najvažniji majstori krojači: klima, voda, svjetlost, temperatura, atmosferski plinovi. Ti majstori, uz mnoge pomoćnike, svojim škarama oblikuju živi svijet. To su ekološki čimbenici koji kreiraju trenutne modne trendove, upute za krojenje, a nakon toga obavljaju i šivanje: sve skrojene dijelove odjela treba spojiti u skladnu i funkcionalnu cjelinu. Nije dovoljno da svaki organizam bude prilagođen životu u svome okolišu; potrebno je da svi organizmi i njihov okoliš čine održivu i dobro usklađenu cjelinu.

Ekosustavi na Zemlji dobro su skrojena i zašivena odijela. Jer ona koja nisu takva, brzo pucaju po šavovima pa njihov vlasnik silazi izviždan s pozornice na kojoj živa bića već eonima igraju igru opstanka.

Ova knjiga priča o tome kako to majstori krojači i njihovi šegrti dizajniraju kroj, kako kroje i šivaju ruho života na planetu koji spletom sretnih okolnosti ima sve preduvjete za razvoj živih bića. Nemojmo zaboraviti i da smo se također spletom sretnih okolnosti i mi rodili, a vjerojatnost da se rodimo baš mi bijaše beskonačno malena. Ovako, povlašteni smo uživati u planetu na kojem buja život, planetu zanosne ljepote i čudesne raznolikosti, planetu majstoru koji kroji život.
Te nevjerojatne povlastice bismo se trebali češće prisjetiti.
Knjiga ima ilustracije u boji.



Komentari:  (0)

Copyright © 1990 - 2008 Knjižni klub IZVORI.   Sva prava pridržana.
CSS Validation Service Markup Validation Service